Pierogi przygotowuję bardzo często. Najczęściej z mięsem, grzybami bądź serem czy owocami. Tym razem połączyłam zdrowy szpinak i dary lasu czyli grzyby leśne. Te pierogi to świetny sposób, aby przemycić szpinak dzieciom.
Składniki:
CIASTO:
375g mąki,
1,5 łyżki oliwy,
Szczypta soli,
Około ¾ szklanki letniej wody,
FARSZ:
350g obranych grzybów,
1 duża cebula,
Majeranek,
Pół opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego (225g),
2 ząbki czosnku,
Gałka muszkatołowa,
Słodka papryka,
Sól,
Pieprz,
Olej do smażenia
Pierogi z grzybami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ: Grzyby gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy je i drobno siekamy.
2.Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy grzyby i smażymy 10-15 minut, aż grzyby ładnie się przypieką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
3.Na drugiej patelni rozpuszczamy szpinak. Gdy ze szpinaku odparuję cała woda dodajemy 1 łyżkę oleju i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.Szpinak przekładamy do grzybów, jeszcze chwilkę razem wszystko smażymy. Farsz studzimy.
5.CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła.
Życzę smacznego :)
6.Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze