Pierogi z serem i szpinakiem

4.42 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne pierożki z rewelacyjnym farszem dla miłośników szpinaku :) Polecam i Smacznego :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    250 ml gorącej wody

    Farsz:
    0,5 kg sera białego
    paczka szpinaku mrożonego (najlepiej brykiet) lub świeży sparzony
    3 ząbki czosnku
    świeża bazylia
    sól
    pieprz
    masło do podsmażenia szpinaku
Wystaw ocenę:

4.42 (199 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamrożony szpinak wrzucamy do garnka na rozgrzane masełko przykrywamy i na wolnym ogniu rozmrażamy. Gdy cały szpinak jest już rozmrożony solimy i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze bez przykrycia ciągle mieszając żeby odparować wodę i zdejmujemy z ognia do przestudzenia. Ser biały rozdrabniamy widelcem dodajemy przestudzony szpinak, pieprzu do smaku oraz posiekane drobno liście bazylii.
    Mąkę wsypać do miski i dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać. Dolać gorącej wody i wymieszać ile się da łyżką żeby uniknąć oparzenia. Następnie zagnieść ciasto jak już składniki się wymieszają wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto w razie potrzeby podlać wodą lub dodać odrobinę mąki.
    Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą kubka lub innego naczynia w zależności jakiej wielkości pierożki chcemy zrobić. Farsz na wycięte kółka nakładamy łyżeczką dokładnie zalepiamy i gotujemy w osolonej wodzie.

Porady

Pierożki po wyjęciu z wrzątku warto włożyć do bardzo zimnej wody żeby je zahartować dzięki temu nie będą się sklejać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na uszka z grzybami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować