Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki wyrabiamy tak,aby powstało jednolite ciasto.Wkładamy do woreczka foliowego,aby nie wyschło na 20-30 minut.Po tym czasie ciasto powinno być gładkie,miękkie i elastyczne.Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
2.Farsz:
Ugotowane ziemniaki i ser mielimy w maszynce do mięsa.Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.Do farszu dodajemy sól,pieprz i usmażoną cebulkę bez oliwy.Farsz może nam się wydawać za pieprzny,ale w połączeniu z ciastem będzie w sam raz.Ruskie pierogi powinny mieć troszkę charakteru.Wszystko dokładnie mieszamy.
3.Ciasto wałkujemy na cienkie blaty.Szklanką wykrawamy kółka,na które nakładamy obficie farsz i zlepiamy.Można brzegi ciasta posmarować zimną wodą,będą się lepiej kleiły.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy.Podajemy ze smażoną cebulką.
Komentarze