Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier i miód wrzucic do grarnka, podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę , jajko, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto mieszac dużą łyżką i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka(można również do szklanej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.
2.Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepej na grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
3.Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Posypać cukrową posypką. Ciasto długo zachowuje świeżośc, zeby nie wysychał należy go zawinąc w ręcznik kuchenny lub ściereczkę.
Porady
Moje ciasto leżakowało 4 tygodnie w emaliowym garnku, przykrytym ściereczką w lodówce.
Komentarze