Banalnie prosta do wykonania babka piaskowa, lekka i rozpływająca się w ustach, długo zachowuje świeżość.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
tłuszcz i mąka ziemniaczana do formy
Piaskowa babka bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać partiami cukier.
Miksować kilka minut.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę cytrynową, zmiksować tylko do połączenia.
Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pierwsze 30 minut piec w temperaturze 160 stopni (140 z termo obiegiem), następnie podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i dopiekać jeszcze około 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawić w foremce przez kilka minut, a następnie wyjąć ją i wystudzić na kratce kuchennej.
Porady
Po wystudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem.
Babka świetnie smakuje z domową konfiturą z czarnej porzeczki.
Komentarze