babka piaskowa

5 (158 ocen)

  • 60 min

Klasyczna i puszysta babeczka, pychotka ! :)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    250 gramów roztopionego masła lub margaryny
    1 niepełna szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka piaskowa Desery

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrami na puszystą pianę. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do piany jajecznej dodać tłuszcz, mąki, wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Foremkę z kominkiem o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 55 minut.
    Po wystudzeniu dowolnie udekorować ( u mnie lukier z odrobiną żółtego barwnika i cukrowe kuleczki).

Porady

Babka będzie świetnie smakować i wyglądać jeśli dodamy do niej 1,5 garści suszonej żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka ziemniaczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować