Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oprocz speghetti jest to nasz ulubiony sposób na makaron:) Jedwabiscie pomarańczowy sos i penne

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne: 0.5 sztuki
    - cebula: 5 sztuk
    - parmezan: 0.33 szklanki
    - przecier pomidorowy: 0.5 szklanki
    - śmietana 18%: 1 szklanka
    - czosnek ząbki: 4 sztuki
    - sól. pieprz: 1 szczypta
    - bazylia: 1 łyżeczka
    - oregano: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuje makaron al dente. Odcedzam i odkładam aby zrobic sos.
  • 2. Cebule sa podstawą tego sosu. Obieram, kroje na niewielkie kawałki, rozgrzewam olej wrzucam cebule i dusze do zeszklenia sie uważajac by sie nie przypaliła. Nastepnie podlewam troche woda, przykrywam i dusze do miekkosci czyli jakies 5-7 minut,
    nastepnie dorzucam pokrojony czosnek byle jak, suszona bazylie, (jakies 2 łyzki) troche oregano i pieprzu, mieszam, dodaje przecier pomidorowy - mozna uzyc swiezych pomidorow ale powinny to byc gruntowe miesiste i pachnace a z takimi to juz problem. Mieszam wszystko by smaki sie połączyły.
  • 3. Odstawiam sos, składam malakser. Wrzucam do niego sos lekko
    przestygnięty i miksuje na gładka masę (prawie gładką mase - ja lubie te maleńskie grudki nie do końca zmiksowanej cebuli ale ogólnie powinien byc jedwabiscie gładki).. Sos zmienia kolor na jaśniejszy. Sypie ciut cukru i ewentualnei jeszcze ziół jesli tego sos potrzebuje.
  • 4. Do masy w malakserze wrzucam smietane i jeszcze raz to miksuje. Taki sos dopiero przekladam na patelnie, wrzucam ser (troche zostawiam do posypania na talerzach), podgrzewam, mieszam uwazajac zeby ser nie przywarł do dna.
  • 5. Sos jest gotowy. Odcedzone penne zgodnie z zasadą ląduje w sosie, mieszam tak by sie pięknie oblepilo tym pomarańczowym cudem. Na talerzech posypuje kazda porcje startym parmezanem (lub innym). Gotowe:) Nie daje duzych porcji bo danie jest bardzo syte.. uwierzcie mi:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować