Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotuje makaron al dente. Odcedzam i odkładam aby zrobic sos.
2.Cebule sa podstawą tego sosu. Obieram, kroje na niewielkie kawałki, rozgrzewam olej wrzucam cebule i dusze do zeszklenia sie uważajac by sie nie przypaliła. Nastepnie podlewam troche woda, przykrywam i dusze do miekkosci czyli jakies 5-7 minut,
nastepnie dorzucam pokrojony czosnek byle jak, suszona bazylie, (jakies 2 łyzki) troche oregano i pieprzu, mieszam, dodaje przecier pomidorowy - mozna uzyc swiezych pomidorow ale powinny to byc gruntowe miesiste i pachnace a z takimi to juz problem. Mieszam wszystko by smaki sie połączyły.
3.Odstawiam sos, składam malakser. Wrzucam do niego sos lekko
przestygnięty i miksuje na gładka masę (prawie gładką mase - ja lubie te maleńskie grudki nie do końca zmiksowanej cebuli ale ogólnie powinien byc jedwabiscie gładki).. Sos zmienia kolor na jaśniejszy. Sypie ciut cukru i ewentualnei jeszcze ziół jesli tego sos potrzebuje.
4.Do masy w malakserze wrzucam smietane i jeszcze raz to miksuje. Taki sos dopiero przekladam na patelnie, wrzucam ser (troche zostawiam do posypania na talerzach), podgrzewam, mieszam uwazajac zeby ser nie przywarł do dna.
5.Sos jest gotowy. Odcedzone penne zgodnie z zasadą ląduje w sosie, mieszam tak by sie pięknie oblepilo tym pomarańczowym cudem. Na talerzech posypuje kazda porcje startym parmezanem (lub innym). Gotowe:) Nie daje duzych porcji bo danie jest bardzo syte.. uwierzcie mi:)
Komentarze