Penne z sosem pomidorowo-bazyliowym

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Danie to jest szybkie do przygotowania a do tego rewelacyjnie smakuje. Dzięki aromatycznej bazylii możemy poczuć się jak we Włoszech.

  • 45 min

Składniki:

  • sos:
    jedna podwójna pierś z kurczaka
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    pomidory w zalewie ( można użyć świeżych lub też suszonych )
    świeża bazylia
    oregano , sól , pieprz ,papryka słodka i ostra, czosnek mielony
    olej
    0.5 l bulionu warzywnego /przegotowanej wody

    makaron rurki ( penne )
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Penne z sosem pomidorowo-bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę , posypujemy wszystkimi wymienionymi przyprawami . Odstawiamy na 20 minut. Cebule i czosnek kroimy w małą kostkę. Mięsko wrzucamy na rozgrzany olej, delikatnie podsmażamy. Kolejno dodajemy cebulę i czosnek, dusimy. W międzyczasie pomidory i około 15 listków bazylii miksujemy. Gdy mięso ładnie się zrumieni dolewamy bulion. Chwilkę całość dusimy. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory i bazylię. Całość zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Sos lekko można zagęścić skrobią. Podajemy z ugotowanym makaronem

Porady

Gdy sos ma mało intensywny kolor można dodać przecieru pomidorowego . Nie możemy za długo gotować , bo bazylia straci swój aromat .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować