obowiązkowo pojawia się na naszym świątecznym stole
Składniki:
około1 kg mięsa z królika
około 500 g podgardla,
około 500 g karkówki,
około 500 g wątróbki,
2-3 marchewki,
1 pietruszka,
1 seler,
1-2 cebule,
3 ziela angielskie,
3 liście laurowe,
2-3 bułki,
3-4 jajka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
smalec,
bułka tarta.
Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obgotowujemy z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę.
Mięso studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki, mięso z królika oddzielamy od kości.
2.W wywarze z mięsa moczymy bułki, następnie delikatnie je odciskamy.
Wszystkie składniki mielimy w maszynce o drobnym sitku
3.Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy.
Foremki smarujemy smalcem, wysypujemy bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180stopni
Komentarze