Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć dokładnie, obrać ze skórki, przepołowić i wydrążyć. Łódeczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać lekko solą i odstawić na sitku do odsączenia soku na 10 minut, po tym czasie wycisnąć z cukinii nadmiar soku.
2.Marchew umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
3.Warzywa i natkę wymieszać w misce, dodać jajko, olej, bułkę tartą i przyprawy. Zagnieść masę o konsystencji podobnej do mięsa na kotlety mielone, w razie potrzeby dosypać jeszcze bułki tartej.
4.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wyłożyć masę, wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Porady
Pasztet smakuje dobrze zarówno na zimno jak i na ciepło.
Komentarze