Pasztet Gerwazego

0 (0 ocen)

  • Średni

Według starej rodzinnej receptury rodu Blikle. Pasztet niezwykle aksamitny w smaku, z zielonymi pistacjami i śliwkami macerowanymi w winiaku. Koniecznie podany w towarzystwie borówkowej konfitury...

  • Średni

Składniki:


  • - wołowina z udźca (w oryginalnym przepisie 50dkg, + olej do smażenia mięsa): 60 dekagramów
    - słonina: 20 dekagramów
    - cebula: 3 sztuki
    - Liscie laurowe (duże, w oryginale 2szt.): 4 sztuki
    - ziele angielskie: 8 sztuk
    - zimna woda (lub tyle, aby zakryła mięso w czasie duszenia): 0.75 litra
    - jajka: 4 sztuki
    - śliwki kalifornijskie (w oryginale 15dkg): 10 dekagramów
    - winiak (lub tyle, aby zakrył śliwki): 50 mililitrów
    - łuskane orzechy pistacjowe: 5 dekagramów
    - sól (do smaku): 0.75 łyżeczki
    - pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku): 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet gerwazego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ... Jego smak podkreśli młode wino. Do pasztetu podałam również ciepłą bagietkę z masełkiem lekko czosnkowym. Pycha. Naprawdę polecam i to nie tylko w okresie Wielkiej Nocy.
  • 2. Mięso pokroić w grubą kostkę, smażyć w rondlu na rozgrzanym oleju aż nabierze brązowego koloru. Dodać pokrojoną w paski słoninę, cebule przekrojone na pół, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać zimną wodą w ilości takiej, aby zakryła wszystkie składniki. Dusić do miękkości.
  • 3. Suszone śliwki pokroić w paseczki, zalać winiakiem, odstawić.
  • 4. Pistacje pokroić w mniejsze kawałki.
  • 5. Uduszone mięso wraz ze słoniną i cebulą odcedzić (liście laurowe i ziele angielskie wyrzucić), przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, pół szklanki wywaru z mięsa, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zmiksować na gładką masę (gdyby mikser okazał się niewystarczający, można pomóc sobie blenderem).
  • 6. Dodać pokrojone orzechy i śliwki wraz z winiakiem. Całość wymieszać.
  • 7. Formę na pasztet (u mnie 21x12cm) posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej przełożyć masę. Formę wstawić do większej wypełnionej gorącą wodą i piec w kąpieli wodnej 30-40 minut (czas podany w oryginalnym przepisie) w temp. 180st. Ja piekłam 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować