Lemon curd

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

Pyszny krem, którego można używać do przekładania ciasteczek, jako dodatek do kremów do tortów, do nadziewania pączków, do naleśników... Niezwykle łatwy w przygotowaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • * 2 jajka
    * 150 g drobnego cukru
    * 50 g masła
    * skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztrzepać rózgą jajka i cukier. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do zagotowania i zgęstnienia kremu. Gotowy, zmiksować blenderem. Powinien mieć gładką konsystencję. Przestudzony wstawić do lodówki.
  • 2. * Krem można przechowywać ok. 1 tygodnia w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować