Paszteciki z parówkami i farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej na koniec wlewamy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Całość dobrze zagniatamy, odstawiamy w cieple miejsce na 30 minut.
W tym czasie myjemy pieczarki, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 5 minut, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy pietruszkę. Zdejmujemy z gazu.
Po upływie 30 minut rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta, na grubość 0,5cm. Kroimy je w prostokąty 8x4cm, smarujemy każdy prostokąt pastą pieczarkową (około 1 łyżka). Parówki kroimy na pół, każdą połówkę kładziemy na ciasto z farszem tak aby wystawały ich końcówki i delikatnie zawijamy. Układamy na wysmarowanej tłuszczem tacce (z podanej przeze mnie ilości składników wychodzi 20 sztuk). Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze