REKLAMA

Paszteciki z farszem mięsno - pieczarkowym

wyświetlono: 2434 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Idealne na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.

opublikowany: 25.02.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    250 g masła
    0,5 szklanki śmietany
    80 g drożdży
    3 łyżki mleka
    0,5 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    jajko do posmarowania pasztecików
    Farsz
    50 dag ugotowanego mięsa (może być z rosołu kurczak, kaczka, wołowe)
    50 dag pieczarek
    jajko
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 4.5 z 162 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki udusić. Ostudzić. Ugotowane mięso i pieczarki zmielić w maszynce. Dodać jajko, sól, pieprz i dobrze wymieszać ręką.
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zrobić z ciasta kulę. Do dużej miski nalać zimnej wody i włożyć ciasto. Gdy ciasto wypłynie po ok. 20 – 30 minutach, wyjąć i podzielić na pół podsypując mąką. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm w kształcie prostokąta. Nakładać farsz wzdłuż dłuższych brzegów. Zawijać ciastem i odcinać tworząc węża. Kłaść zlepieniem do dołu i pokroić na małe paszteciki. Z reszty ciasta zrobić tak samo kłaść farsz, zawinąć, odciąć i pociąć na małe paszteciki.
    Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut aż się zarumienią.

Porady

Równie dobrze paszteciki można zrobić z samymi pieczarkami lub kapustą.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Brenia Brenia

Paszteciki z farszem pieczarkowym

W sam raz do czerwonego barszczu.

kategoria: Przystawki opublikowany: 18.12.2012 | wyświetlono: 4244 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: DanusiaC DanusiaC

KROKIETY Z FARSZEM MIĘSNO PIECZARKOWYM

Bardzo smaczne, sycące danie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 27.07.2013 | wyświetlono: 2652 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: zielony liść zielony liść

Rolada z indyka z farszem mięsno-pieczarkowym.

Świąteczna potrawa, którą można podawać na ciepło lub zimno.

kategoria: rolada Dania główne opublikowany: 21.01.2015 | wyświetlono: 2518 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: aicha1988 aicha1988

Jajka z farszem pieczarkowym

Smakowita alternatywa dla jajek w majonezie. W dodatku bardzo ładnie prezentuje się na stole :)

kategoria: jajko Przystawki majonez opublikowany: 27.12.2013 | wyświetlono: 18640 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Naleśniki z farszem pieczarkowym

W sam raz na obiad lub ciepłą kolację.

kategoria: Naleśniki opublikowany: 17.11.2017 | wyświetlono: 11814 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE