Muszle conchiglioni z pieczarkowym farszem

  • wyświetlono: 517 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Kolorowe duże muszle nadziewane farszem z cienkiej kiełbasy, pieczarek, cebulki oraz żółtego sera. Takie połączenie to zawsze strzał w dziesiątkę, nie ma opcji by komuś nie smakowało.

IMG_20190918_121058
  • 4 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

30 dag kolorowych muszli conchiglioni
30 dag cienkiej kiełbasy
40 dag świeżych pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta chili do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Muszle conchiglioni z pieczarkowym farszem

  • Przygotowanie1. Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały.

    Cienką kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić umyte i osuszone pieczarki.

    Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać.
  • Przygotowanie2. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem i chwilę zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę i pieczarki, smażyć całość około 7 minut aż woda z pieczarek odparuje.
    Resztę wody można odlać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chili, wymieszać.


    Farsz wystudzić, wymieszać z połową startego drobno żółtego sera.
  • Przygotowanie3. Makaronowe muszle nadziewać farszem, ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać po wierzchu resztą startego sera, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku
    (do momentu rozpuszczenia sera)

    Po wyjęciu z pieca podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankapieczarkicebulaser żółtyczosnekkiełbasasycąceprzekąskana ciepłomuszleszybkiekuchnia polskataniedla gościPoczęstunekimprezynadziewany makaronnadziewane muszlemakaron z farszemProsto i smacznie

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki z farszem z ciecierzycy

Dodane przez: Minia05

Paszteciki z farszem z ciecierzycy (wegetariańskie)

Proste i szybkie. Po prostu expresowe.

Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą

Dodane przez: bienpyt

Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą

Zamiast tarty serwuję kruche różyczki...

Dodane przez: halinaczaplicka

ALA PIEROŻKI Z KIEŁBASY Z FARSZEM SEROWYM

Z dawnych czasów ,potrawa ,którą...

Zapiekana cukinia z   farszem warzywno grzybowym z ryżem

Dodane przez: Bożena Z.

Zapiekane pasy cukini z farszem...

zapiekana cukinia smacznie...

Makaronowe muszle nadziewane serem feta

Dodane przez: Bożena1960

Makaronowe muszle nadziewane serem feta

Polecam muszle makaronowe nadziane...

Jajka faszerowane pastą pieczarkową

Dodane przez: Ewelina Marcin

Jajka faszerowane pastą pieczarkową

Jajka faszerowane pieczarkami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE