Muszle conchiglioni z pieczarkowym farszem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowe duże muszle nadziewane farszem z cienkiej kiełbasy, pieczarek, cebulki oraz żółtego sera. Takie połączenie to zawsze strzał w dziesiątkę, nie ma opcji by komuś nie smakowało.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag kolorowych muszli conchiglioni
    30 dag cienkiej kiełbasy
    40 dag świeżych pieczarek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka klarowanego masła
    10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Szczypta chili do smaku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przekąski Ser

Muszle conchiglioni z pieczarkowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały.

    Cienką kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić umyte i osuszone pieczarki.

    Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać.
  • Przygotowanie 2. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem i chwilę zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę i pieczarki, smażyć całość około 7 minut aż woda z pieczarek odparuje.
    Resztę wody można odlać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chili, wymieszać.


    Farsz wystudzić, wymieszać z połową startego drobno żółtego sera.
  • Przygotowanie 3. Makaronowe muszle nadziewać farszem, ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać po wierzchu resztą startego sera, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku
    (do momentu rozpuszczenia sera)

    Po wyjęciu z pieca podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować