Kolorowe duże muszle nadziewane farszem z cienkiej kiełbasy, pieczarek, cebulki oraz żółtego sera. Takie połączenie to zawsze strzał w dziesiątkę, nie ma opcji by komuś nie smakowało.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag kolorowych muszli conchiglioni
30 dag cienkiej kiełbasy
40 dag świeżych pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta chili do smaku
Natka pietruszki do posypania
Muszle conchiglioni z pieczarkowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały.
Cienką kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić umyte i osuszone pieczarki.
Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać.
2.Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem i chwilę zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę i pieczarki, smażyć całość około 7 minut aż woda z pieczarek odparuje.
Resztę wody można odlać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chili, wymieszać.
Farsz wystudzić, wymieszać z połową startego drobno żółtego sera.
3.Makaronowe muszle nadziewać farszem, ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać po wierzchu resztą startego sera, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku
(do momentu rozpuszczenia sera)
Po wyjęciu z pieca podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki.
Komentarze