Pasta jajeczna z groszkiem i porem

0 (0 ocen)

Prosta i pyszna pasta do chleba, o przyjemnym, wiosennym wyglądzie. Tym razem jako spoiwo masy zastosowałam masło, rezygnując z majonezu. Kombinacja sprawdziła się smakowicie.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
    1 puszka groszku konserwowego (240g bez zalewy)
    15 cm-owy kawałek pora
    125 g masła
    1 łyżeczka oregano suszonego
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    po szczypcie mielonych przypraw - gałki muszkatołowej, papryki ostrej
    do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta jajeczna z groszkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczna z groszkiem i porem 1. Masło rozpuścić w garnku, dodać posiekanego pora, oregano, kminek, gałkę muszkatołową oraz ostrą paprykę. Dusić 10 min, często mieszając. Lekko wystudzić.
  • Pasta jajeczna z groszkiem i porem 2. Osączony groszek pognieść niezbyt dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
  • Pasta jajeczna z groszkiem i porem 3. Jajka zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć groszek.
  • Pasta jajeczna z groszkiem i porem 4. Dodać duszonego pora. Wymieszać.
  • Pasta jajeczna z groszkiem i porem 5. Pastę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować