Tłustoczwartkowa klasyka :) Mięciutkie, pulchne pączki, najlepsze z konfiturą/marmoladą różaną :) Trudno im się oprzeć ;)
Składniki:
Składniki na około 40 sztuk:
1 kg mąki pszennej
500 ml mleka, letniego
50 g świeżych drożdży
100 g masła
6 żółtek
1 całe jajko
120 g cukru
ziarenka z połowy laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego ( 8 g )
sok i skórka otarta z 1 cytryny
40 ml spirytusu lub wódki
pół łyżeczki soli
Ponadto:
tłuszcz do smażenia ( u mnie pół na pół olej rzepakowy i smalec )
konfitura/marmolada różana lub wieloowocowa do nadziania
cukier puder do oprószenia pączków
Pączki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, a gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
2.Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier ( ewentualnie cukier wanilinowy ), sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę składników, oprócz masła, i wymieszać wszystko razem do połączenia. Chwilę wyrabiać. Następnie wlać przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( około 10 minut ). Ciasto będzie się kleiło ale nie dosypywać więcej mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od rąk i ścian naczynia. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 godziny ).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić.
3.Pączki nadziewać można na 2 sposoby:
1. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy go na dłoni, kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy dokładnie wokół nadzienia, "zbierając" ciasto jak rogi sakiewki i formując zgrabną kulkę.
2. Ciasto przekładamy na stolnicę i podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm ( nie cieniej ), następnie szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki ( pączki formowane w ten sposób nadziewamy dopiero po usmażeniu, najlepiej robić to rękawem cukierniczym z długą tylką przeznaczoną do nadziewania ).
Uformowane pączki odłożyć na stolnicę/blat oprószony mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut.
4.Pączki smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175°C, z obu stron na rumiano. Usmażone pączki odkładać na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Pączki, które nie były nadziewane przed smażeniem, najlepiej nadziewać gdy są jeszcze ciepłe.
Komentarze