TRADYCYJNE PĄCZKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

tradycyjne,domowe i pulchniutkie... najlepsze :)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:


  • kilogram mąki
    100 gram drożdży świeżych
    3 żółtka i 2 całe jaja
    pół litra ciepłego mleka +łyżeczka margaryny+łyżeczka smalcu
    pół szklanki cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TRADYCYJNE PĄCZKI 1. zrobić rozczyn: drożdże połączyć z 2 łyżkami mąki,1łyżką cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Zostawić do podrośnięcia.
    Do dużej miski wsypać mąkę i ciepłe mleko z rozpuszczonym smalcem i margaryną. Jajka z żółtkami utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogiel mogiel i dodać do mąki. Wlać rozczyn i szczypte soli. Wyrabiać drewnianą łyżką aż zacznie odchodzić od miski. Pozostawić do wyrośnięcia
    Wyrośnięte ciasto przelożyć na stolonice lekko rozwałkować i wykrawać szklanką kulki
    Każdą kulke spłaszczyć w dłoni i nakladać marmoladę po czym zlepić brzegi i formować pączki
    Ukladać na czystą ściereczkę i przykryć do ponownego podrośnięcia
    W dużym rądlu rozgrzać 3 litry oleju lub smalcu dolać dwa kieliszki spirytusy i smażyć pączki na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron.

Porady

PĄCZKI MOŻNA LUKROWAĆ PUDROWAĆ MACZAĆ W CZEKOLADZIE ...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować