Orzechowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszać zmielone orzechy z mąką i cynamonem.
2.W drugiej utrzeć żółtka z cukrem.
3.W trzeciej ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4.Do orzechów i mąki dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Porcjami dodawać pianę z białek i bardzo delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
5.Masę przełożyć do tortownicy 20cm. Piec w rozgrzanym do 190st. piekarniku przez 40 minut. Ostudzić.
6.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, do gorącej dodać łyżkę masła i mleko. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Nieco przestygniętą rozsmarować na cieście, udekorować połówkami orzechów. Wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Komentarze