Orzechowy torcik

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tortem nazwał go mój synek, mimo braku nadzienia. Mocno orzechowe, wilgotne i pyszne ciasto. Do tego prosty w przygotowaniu.

  • Łatwy

Składniki:

  • - orzechy włoskie (zmielone): 200 gramów
    - mąka pszenna: 40 gramów
    - cukier: 180 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta

    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - mleko: 3 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - połówki orzechów włoskich (do dekoracji): 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać zmielone orzechy z mąką i cynamonem.
  • 2. W drugiej utrzeć żółtka z cukrem.
  • 3. W trzeciej ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • 4. Do orzechów i mąki dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Porcjami dodawać pianę z białek i bardzo delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  • 5. Masę przełożyć do tortownicy 20cm. Piec w rozgrzanym do 190st. piekarniku przez 40 minut. Ostudzić.
  • 6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, do gorącej dodać łyżkę masła i mleko. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Nieco przestygniętą rozsmarować na cieście, udekorować połówkami orzechów. Wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować