Orzechowe brownie z gruszkami

0 (0 ocen)

Brownie to podobno najprostsze ciasto na świecie Jest w tym sporo prawdy! Dodatkowo bardzo szybko się je robi! Ma jednak i wady- UZALEŻNIA:) Smaku czekolady, który wysuwa się na pierwszy plan trudno się bowiem oprzeć. Gruszki idealnie pasują do tego ciasta!

Składniki:

  • Blaszka 23x23 cm (kwadratowa tortownica)
    Składniki:
    • 3-4 gruszki,
    • Sok z połowy cytryny,
    • 1 czekolada gorzka,
    • 100 g masła,
    • 100 g cukru pudru,
    • 100 g orzechów włoskich,
    • 3 jajka,
    • Szczypta soli,
    • 1 łyżka rumu,
    • 1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Orzechowe brownie z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane gruszki 1. Orzechy mielimy.
    Gruszki obieramy, przekrawamy na połowę, wydrążamy gniazda nasienne, i skrapiany sokiem z cytryny.
  • rozpuszczanie czekolady 2. Masło oraz połamaną czekoladę rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy alkohol. Czekoladową masę studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli.
  • ucieranie żółtek z cukrem 3. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy razem.
  • dodanie orzechów i mąki 4. Do utartych dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy. Na koniec wsypujemy orzechy wymieszane z mąką.
  • dodanie piany 5. Całość delikatnie mieszamy dodając stopniowo ubite białka. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę.
  • ułożenie gruszek 6. Na wierzchu układamy gruszki. Przed wyłożeniem można je naciąć.
    Brownie pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Po upieczeniu studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować