Czekoladowo-bananowe brownie z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Soczyste gruszki i mocno kakaowe ciasto, to połączenie obok którego nie można przejść obojętnie!

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na keksówkę 10x28cm
    3 dojrzałe banany
    120g czekolady deserowej z dużą zawartością kakao
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    100g brązowego cukru
    2 jajka
    50ml słodkiej, 30% śmietanki
    220g mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże gruszki
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Brownie Desery

Czekoladowo-bananowe brownie z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i śmietankę. Wszystko miksujemy na średnich obrotach miksera. Następnie dodajemy olej, banany i znowu chwilkę miksujemy. Wlewamy czekoladę- miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz, co zapobiegnie przypaleniu. Gotowe ciasto wyciągamy delikatnie za brzegi papieru (bez odwracania) i przekładamy na kratkę do studzenia. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Gruszki Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować