Sernik z chałwą

4.45 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jeśli lubicie chałwę, to pokochacie ten sernik chałwowy! Niewątpliwie to ciasto podbiło serca moich domowników. Sernik z chałwą w kawałkach i mocno chałwowa polewa to raj dla podniebienia. Pyszny sernik chałwowy to idealny sposób na podwieczorek.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Spód:
    • 150 g mąki,
    • 50 g cukru pudru,
    • 80 g margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1,5 łyżki kakao,
    Masa serowa:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 200 g cukru pudru,
    • 7 jajek,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 cukier waniliowy
    • 1,5 łyżki mąki krupczatki,
    • 300 gram chałwy sezamowej o smaku waniliowym
    Wykończenie (polewa chałwowa):
    • 250 gram chałwy,
    • 0,5 szklanki śmietanki 30%,
    • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
    • czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.45 (153 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożony spód 1. Sernik z chałwą - przepis:
    Spód:
    Do miski odważamy wyżej wymienione składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy i wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy widelcem.
  • dodanie białek do sera 2. Masa serowa:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka. Miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy. Gdy masa jest puszysta dodajemy mąkę połączoną z budyniem. Ponownie mieszamy.
    W oddzielnej misce ubijamy białka na puszystą piane. Otrzymaną pianę łączymy z masą serową.
  • pokrojona chałwa 3. Chałwę kroimy w kostkę (o boku ok 1- 1,5 cm).
  • wykładanie sera naprzemiennie z chałwą 4. Gotowy ser wylewamy porcjami na ciemne ciasto. Co wylaną porcje wykładamy warstwę pokrojonej chałwy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w 180°C. Upieczony studzimy.
  • Rozpuszczanie chałwy w śmietance 5. Polewa chałwowa na sernik:
    Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach przegotowanej wody.
    Śmietankę przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niej pokruszoną chałwę. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia chałwy. Pod koniec wlewamy żelatynę. Ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przestudzoną polewę wykładamy na wystudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Sernik odstawiamy w chłodne miejsce by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sernik chałwowy można przygotować na cieście francuskim albo jako sernik chałwowy z mascarpone. Gdy sięgamy po ciasto francuskie, to warto pamiętać o dobrej proporcji masy serowej. Wtedy sernik z chałwą nie będzie miał oklapniętego spodu. Jeżeli przygotowujemy kruchy spód to możemy skorzystać z ekspresowego sposobu, jakim jest użycie rozkruszonych ciastek korzennych lub herbatników. Wystarczy je wymieszać z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. A następnie wybraną formę wykładamy masa na spód i podpiekamy. Wtedy sernik z chałwą przygotujemy w jeszcze krótszym czasie. Sernik chałwowy przygotujemy w jeszcze krótszym czasie, gdy sięgniemy po stojący mikser z misą. Wtedy w tym czasie możemy zagniatać ciasto.

W zależności od upodobań smakowych chałwa może być dodana do spodu ciasta. Wtedy sernik na spodzie chałwowym będzie jeszcze bardziej kuszący smakiem. Przepis na sernik chałwowy można też przygotować w proporcjach 1:1 ser twarogowy z serkiem mascarpone. Ponadto jeżeli chcemy przełamać słodki smak, to sernik chałwowy możemy zrobić z dodatkiem ricotty. Wtedy ciasto będzie miało interesującą nutę smakową. 

Polewa na sernik z chałwą może zostać wzbogacona kawałkami gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości masy kakaowej 70%. Będzie to świetna dekoracja i uzupełnienie sernika. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować