Tarta na kruchym kakaowym spodzie z upieczonym na nim brownie i z zatopionymi w nim gruszkami z syropu (domowej roboty). Wierzch zdobi wianuszek z pokrojonych gruszek z syropu.
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
gruszki:
4 małe gruszki
1 i 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
4 goździki
kruchy spód:
180 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
100 g miękkiego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
brownie:
50 g miękkiego masła
150 g cukru
150 g mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao (10 g)
1 duże jajko
50 g mlecznej czekolady
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka
1/4 łyżeczki cynamonu
Tarta kruche z brownie i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.
Do niedużego garnka wlać wodę, wsypać cukier i goździki, doprowadzić do wrzenia. Włożyć przygotowane gruszki. Gotować 5 min, ostudzić w syropie.
2.Do miski wsypać mąkę, kakao, dodać masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno i boki formy do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
3.Do miski wyłożyć masło, cukier, mąkę, kakao, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i rozpuszczoną czekoladę. Krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wylać na podpieczony kruchy spód. Dwie gruszki pokroić na ćwiartki, jeśli są większe to na ósemki, odsączyć, ułożyć promieniście na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut.
Pozostałe dwie gruszki z syropu pokroić na dużą kostkę, ułożyć dookoła brzegu tarty
Komentarze