Omlety cukiniowe Joanny

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Powstała pod wpływem impulsu, moje dzieci nie chciały jeść cukinii w żadnej słonej formie więc zrobiłam na słodko :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 50 dekagramów
    - jaja: 2 sztuki
    - śmietana: 250 mililitrów
    - cukier: 4 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - rodzynki: 5 dekagramów
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - olej: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Omlety cukiniowe joanny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młodą cukinię (skórka powinna być miękka) zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
  • 2. Do startej cukinii dodać mąkę, jajka, cukier, śmietanę, sól, rodzynki, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Po kilku minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli ciasto jest rzadsze niż gęsta śmietana dodać mąki, tak by uzyskać odpowiednia konsystencję.
  • 4. na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać 1/4 ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni. Zmniejszyć płomień do minimum i przykryć pokrywka. Smażyć około 5 min na jasno złoty kolor. Po tym czasie odwrócić za pomocą łopatki i smażyć kolejne 5 min. pod przykryciem.
  • 5. Podawać z konfiturami lub cukrem pudrem :)
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cukinia Mąka Śmietana Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować