Omlety cukiniowe joanny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młodą cukinię (skórka powinna być miękka) zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
2.Do startej cukinii dodać mąkę, jajka, cukier, śmietanę, sól, rodzynki, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
3.Po kilku minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli ciasto jest rzadsze niż gęsta śmietana dodać mąki, tak by uzyskać odpowiednia konsystencję.
4.na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać 1/4 ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni. Zmniejszyć płomień do minimum i przykryć pokrywka. Smażyć około 5 min na jasno złoty kolor. Po tym czasie odwrócić za pomocą łopatki i smażyć kolejne 5 min. pod przykryciem.
5.Podawać z konfiturami lub cukrem pudrem :)
Smacznego :)
Komentarze