Oko Cyklopa

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Orzeźwiające ciasto, które składa się z kryształowej galaretki i jogurtowego wnętrza, a wszystko to w towarzystwie słodkich bananów, czereśni i winogron.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Małe koło (środek):
    - 400g jogurtu naturalnego
    - 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej
    - 4 łyżki cukru pudru (wg uznania)
    - pół opakowania galaretki truskawkowej
    - ok. 10 biszkoptów
    - 3 banany

    Duże koło- obręcz:
    - 2 galaretki przezroczyste
    - winogrona (bezpestkowe) i czereśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Wina

Oko cyklopa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 16 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Układamy biszkopty. Banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie).
    Jogurt miksujemy z cukrem pudrem oraz stopniowo dodawaną żelatyną (wcześniej rozpuszczoną w wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu). Gotową masę wylewamy na biszkopty, układamy banany i wstawiamy do lodówki na ok 2h. Następnie rozpuszczamy czerwoną galaretkę i wylewamy na stężałe ciasto.
    Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i kładziemy na środek tortownicy o średnicy ok. 24cm.
    Rozpuszczoną przezroczystą galaretkę, lekko tężejącą, wlewamy do tortownicy. Układamy wcześniej wydrylowane czereśnie oraz winogrona.
    Aby galaretka szybciej stężała i nie przeciekła przez tortownicę polecam obłożyć formę z zewnątrz folią oraz wstawić ją na chwilkę do zamrażalnika pilnując, by galaretka nie zamarzła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czereśnie Galaretka Jogurt Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować