Orzeźwiające ciasto, które składa się z kryształowej galaretki i jogurtowego wnętrza, a wszystko to w towarzystwie słodkich bananów, czereśni i winogron.
4 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Małe koło (środek):
- 400g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej
- 4 łyżki cukru pudru (wg uznania)
- pół opakowania galaretki truskawkowej
- ok. 10 biszkoptów
- 3 banany
Duże koło- obręcz:
- 2 galaretki przezroczyste
- winogrona (bezpestkowe) i czereśnie
1.Tortownicę o średnicy 16 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Układamy biszkopty. Banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie).
Jogurt miksujemy z cukrem pudrem oraz stopniowo dodawaną żelatyną (wcześniej rozpuszczoną w wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu). Gotową masę wylewamy na biszkopty, układamy banany i wstawiamy do lodówki na ok 2h. Następnie rozpuszczamy czerwoną galaretkę i wylewamy na stężałe ciasto.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i kładziemy na środek tortownicy o średnicy ok. 24cm.
Rozpuszczoną przezroczystą galaretkę, lekko tężejącą, wlewamy do tortownicy. Układamy wcześniej wydrylowane czereśnie oraz winogrona.
Aby galaretka szybciej stężała i nie przeciekła przez tortownicę polecam obłożyć formę z zewnątrz folią oraz wstawić ją na chwilkę do zamrażalnika pilnując, by galaretka nie zamarzła.
Komentarze