Morskie oko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Że uwielbiam góry to taką nazwę sobie wymyśliłam ;)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatki:
    2 śmietany kremówki (500 ml jedna)
    4 galaretki niebieskie firmy Wodzisław
    2 łyżki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Morskie oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać kolejno cukier, po jednym żółtku i obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wylać do formy (26x21cm) i piec w temp 180 st.C. ok. 40 min. Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.
    Blaszkę w której piekł się biszkopt, wyłożyć folią aluminiową i ułożyć w niej spodnią część biszkoptu.

    Wykończenie:
    Jedną galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do całkowitego zastygnięcia a następnie pokroić w kostkę.
    Następnie rozpuścić dwie galaretki w 500 ml wrzątku. Jedną śmietanę ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru i wlać do niej ostudzone galaretki oraz dodać kostkę galaretkową. Gotową masę wylać na biszkopt obsadzony w blaszce i przykryć drugim.
    Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku i ostudzić. Ubić drugą śmietanę z pozostałym cukrem i wymieszać z żelatyną. Gdy masa zacznie lekko tężec, nakładać na biszkopt łyżką rozety tworząc imitację gór. Całość wstawić do lodówki aby stężało. W tym czasie rozpuścić ostatnią galaretkę wg przepisu na opakowaniu (można w mniejszej ilości wody)
    i gdy zacznie tężeć, rozlać ją pomiędzy "śmietanowe góry". Całość wstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować