Tort truskawkowy z różami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienity i elegancki tort. Przypadnie do gustu zwłaszcza małym oraz dużym damom :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    2 białka
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36%
    500 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    500 g truskawek
    200 ml kompotu truskawkowego (lub ponczu z wody, soku z cytryny i cukru))
    różowy barwnik w proszku
    zielony cukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowy z różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie). Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min.
  • 2. Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy kompotem truskawkowym lub ponczem.
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji (w tym ok. 5 łyżek kremu przekładamy do miseczki i łączymy z różowym barwnikiem). Do pozostałej części dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki i delikatnie mieszamy.
  • 4. Przekładamy biszkoptowe spody masą.
  • 5. Gotowy tort dekorujemy białym kremem. Na wierzchu tworzymy róże za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką oraz układamy truskawki. Krawędzie obsypujemy zielonym cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować