Odrywany chlebek malinowo-kokosowy

4.5 (166 ocen)

Słodka wersja odrywanego chlebka była strzałem w dziesiątkę. Puszyste i delikatne ciasto z pachnącymi, słodkimi dodatkami. Świetne na deser ale także na śniadanie :)

Składniki:

  • 260 g mąki tortowej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    nadzienie:

    szklanka mrożonych malin
    3 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Drożdżówka Desery

Odrywany chlebek malinowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • Odrywany chlebek malinowo-kokosowy 2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i kroimy je na około 15 kwadratów.

    Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

    Maliny bez rozmrażania (lub lekko rozmrożone) miksujemy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.

    Wyrośnięte kawałki smarujemy powstałą masą.

    Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
  • Odrywany chlebek malinowo-kokosowy 3. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować