Odrywany chleb na śmietanie z twarogiem , kolorowym pieprzem i fetą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Oryginalny pomysł na domowe pieczywo.W chlebie kryje się zadanie dla każdego kubka smakowego. Same ciasto jest puszyste , lekko słodkie, delikatne z bardzo chrupiącą skórką dzięki skropieniu przed pieczeniem wierzchu wodą. W środku kryje się wilgotny, serowo- jajeczny, środek. Twaróg z dodatkiem słodkiego cukru oraz pikantnych drobin kolorowego pieprzu i słonej fety. Co więcej ciekawe ,ciepły chlebek jak na zdjęciu , po oderwaniu kromki ma żółte mocno wilgotne nadzienie, zaś gdy całkowicie wystygnie twaróg wychodzi na wierzch a ciasto blednie. Takiego pieczywa nie znajdziecie w żadnym sklepie czy piekarni. Polecam - rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ( keksówka o pojemności 1 l. )

    Składniki podstawowe z zestawu:
    400g. mąki pszennej
    300g. twarogu śmietankowego
    100g. sera feta
    4 jajka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    250g. kwaśnej śmietany 18%

    Składniki robocze:
    7 g. suchych drożdży
    1 łyżeczka + 1 łyżka cukru
    szczypta soli
    1 łyżka świeżo mielonego, kolorowego pieprzu
    masło do wysmarowania keksówki
    bułka tarta do wysypania keksówki

    Dekoracja:
    posiekany szczypiorek


    Podział tradycyjny:
    ( keksówka o pojemności 1 l. )
    Chleb:
    400g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    250g.kwaśnej śmietany 18%
    Nadzienie:
    300 g. twarogu śmietankowego
    1 łyżka cukru
    2 jajka
    1 łyżka świeżo mielonego, kolorowego pieprzu
    100 g. sera feta
    masło do wysmarowania keksówki
    bułka tarta do wysypania keksówki
    szczypiorek do posypania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Drożdżówka

Odrywany chleb na śmietanie z twarogiem , kolorowym pieprzem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odrywany chleb na śmietanie z twarogiem , kolorowym pieprzem i fetą 1. Chleb: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól, wbić jajka, dodać śmietanę.
  • Odrywany chleb na śmietanie z twarogiem , kolorowym pieprzem i fetą 2. Wyrobić odchodzące od dłoni, gładkie ciasto.
    Ostawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Odrywany chleb na śmietanie z twarogiem , kolorowym pieprzem i fetą 3. Nadzienie: Twaróg przełożyć do miski, wbić jajka, doprawić cukrem i kolorowym pieprzem.
  • Odrywany chleb na śmietanie z twarogiem , kolorowym pieprzem i fetą 4. Całość pognieść dokładnie widelcem.
    Fetę rozdrobnić na małe kawałki.
  • Odrywany chleb na śmietanie z twarogiem , kolorowym pieprzem i fetą 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5-1 cm , wycinać kwadraty.
  • Odrywany chleb na śmietanie z twarogiem , kolorowym pieprzem i fetą 6. Keksówkę wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą, ustawić pionowo. ( tak by wygodnie było układać płaty ciasta)
    Kwadraty układać na siebie uprzednio każdy posmarować twarogiem oraz posypać fetą.
    Chleb skropić po wierzchu wodą.
    Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pieprz Sery Twaróg Pieprz kolorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować