Dlaczego, by owsianka zagościła w naszych śniadaniowych miseczkach? Bo to takie danie, które zawsze można przygotować w innym stylu. Wystarczy zmienić jeden dodatek i już mamy pyszne danie w nowej odsłonie. A pasuje do niej wszystko! Świeże owoce, czekolada, przyprawy, słodkie syropy, masła orzechowe, dżemy, bakalie. Możliwości jest tyle, ile jesteście w stanie wymyślić!

Pamiętajcie też, że wykorzystanie innego rodzaju mleka niż krowie – kokosowego czy migdałowego to też pyszne rozwiązanie i dobre dla tych, którzy nie mogą spożywać mleka od krowy ze względu na alergie. To sprawia, że takie śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej jest daniem uniwersalnym.

To też świetny pomysł na „awaryjne” śniadanie – jeśli zabraknie nam mleka i nie mamy czym rozpocząć dnia, owsianka na wodzie to też rozwiązanie. Dodajcie do niej wtedy owoce, cynamon i bakalie. Będzie pysznie, sycąco, a jednocześnie dostarczycie organizmowi pełnowartościowe śniadanie.