Dlaczego, by owsianka zagościła w naszych śniadaniowych miseczkach? Bo to takie danie, które zawsze można przygotować w innym stylu. Wystarczy zmienić jeden dodatek i już mamy pyszne danie w nowej odsłonie. A pasuje do niej wszystko! Świeże owoce, czekolada, przyprawy, słodkie syropy, masła orzechowe, dżemy, bakalie. Możliwości jest tyle, ile jesteście w stanie wymyślić!

Owsianka - jak zrobić owsiankę

Jak zrobić owsiankę, żeby nie tylko smakowała pysznie, ale też miała odpowiednią konsystencję. Najszybszy trik to tak zwana "owsianka nocna" z wykorzystaniem płatków owsianych błyskawicznych - płatki owsiane zalewamy mlekiem, wodą lub napojem roślinnym, dodajemy ulubione dodatki i zakręcamy słoik. Rano podgrzewamy i podajemy. Jeśli jednak mamy kilka chwil więcej o poranku i możemy ugotować owsiankę - najlepiej sprawdzi się do tego garnek z grubszym dnem - nic się nie przypali, a danie zrobimy bez kombinowania! Taki garnek to świetne akcesorium do innych przepisów.

Owsianka - na mleku, soku lub wodzie

Najpopularniejszą formą przygotowania owsianki jest ugotowanie płatków na mleku. Równie dobrze można zalać je zimnym mlekiem lub jogurtem i poczekać aż płatki zmiękną i napęcznieją. Pamiętajcie też, że wykorzystanie innego rodzaju mleka niż krowie – kokosowego czy migdałowego to też pyszne rozwiązanie i dobre dla tych, którzy nie mogą spożywać mleka od krowy ze względu na alergie. To sprawia, że takie śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej jest daniem uniwersalnym.

Warto wybierać płatki górskie zamiast powszechnych błyskawicznych - mają więcej wartości odżywczych, ale trzeba też wziąć pod uwagę, że są nieco twardsze i bardziej wyraziste w smaku. Co dodawać do owsianki? Z pewnością warto dodać nieco masła, które sprawi, że owsianka będzie bardziej kremowa. Polecamy też masło orzechowe - owsianka z jego dodatkiem jest po prostu pyszna. Do owsianki dodajcie też świeże, suszone lub mrożone owoce, bakalie, nasiona chia i przyprawy. Warto ją posolić, zyska więcej smaku. 

Co ciekawe, jeśli nie lubicie owsianki o mlecznym smaku, możecie do jej przygotowania wykorzystać soki owocowe. Najlepsze są te świeżo wyciśnięta - owsianka z sokiem pomarańczowym i cząstkami pomarańczy albo z sokiem jabłkowym, kawałkami jabłka i cynamonem to prawdziwy przysmak. Owsianka to też świetny pomysł na „awaryjne” śniadanie – jeśli zabraknie nam mleka i nie mamy czym rozpocząć dnia, owsianka na wodzie to też rozwiązanie. Dodajcie do niej wtedy owoce, cynamon i bakalie. Będzie pysznie, sycąco, a jednocześnie dostarczycie organizmowi pełnowartościowe śniadanie. Owsiankę możecie również przygotować wieczorem, a rano podpiec ją w piekarniku. 

Owsianka instant

Lubicie owsiankę, ale chętnie spróbowalibyście czegoś nowego? Mamy dla was ciekawą propozycję - owsianki instant. Wystarczy zalać je wodą, mlekiem lub jogurtem i pyszne śniadanie gotowe. To dobra opcja, jeśli chcemy spróbować czegoś nowego, ale nie jesteśmy przekonani, czy nam zasmakuje. Do wyboru mamy jaglankę, orkiszankę i pszeniczankę - wszystkie zdrowe i pyszne.