Moja córka Kasia lubi przed zjedzeniem ich posypać je cukrem pudrem. Można komponować ją z udziałem ulubionych owoców. Tak podane naleśniki możemy podać na śniadanie, deser lub kolację.
Składniki:
Składniki na 2-3 porcje:
Ciasto :
• ¾ szklanki mąki,
• 2 małe jajka,
• 1,5 szklanki mleka
• 1,5 łyżki cukru,
• 0,5 cukru waniliowego,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Olej do smażenia,
Dodatkowo:
• 1 szklanka malin,
• 0,5 szklanki borówki amerykańskiej,
• Około 6 łyżek śmietany (lub ulubionego jogurtu),
• Około 6 kostek mlecznej czekolady,
Naleśnikowa sałatka: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
Usmażone rolujemy, a następnie kroimy w 1-1,5 cm wstążki.
Układamy na talerzach.
2.Ułożone na talerzach wstążki posypujemy owocami. Całość polewamy śmietaną. W ramach dekoracji z czekolady wykonujemy wiórka, którymi posypujemy sałatkę.
Komentarze