Naleśniki po bolońsku

4.5 (163 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

tradycyjny sos boloński w naleśnikach

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NALEśNIKI:
    - mąka: 20 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - woda gazowana: 1 szklanka
    - jajo: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - mięso mielone: 30 dekagramów
    - pomidory pelati: 1 puszka
    - oliwa: 5 łyżek
    - bazylia: 1 pęczek
    - ser mozarella: 10 dekagramów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sos boloński

Naleśniki po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, usmażyć średniej grubości naleśniki.
  • 2. Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pomidory, smażyć na wolnym ogniu do zredukowania sosu. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Wystudzić.
  • 3. Naleśniki smarować farszem, zwinąć w ruloniki. Układać ściśle jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania (wcześniej naczynie delikatnie natłuścić).
    Na wierzch zetrzeć mozarellę.
  • 4. Zapiekać ok. 15 minut w temp. 160 stopni. Do roztopienia i zarumienienia warstwy sera. Podawać na ciepło. Udekorować świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować