Naleśniki po bolońsku pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić. Na oleju przysmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy się zrumieni- dodać mięso i smażyć około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie rozrobić w szklance zimnej wody zawartość przyprawy bolońskiej i wlać do mięsa. Wymieszać i smażyć razem około 5 minut. Mięso ostudzić.
2.Naleśniki usmażyć z podanych składników i przestudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Naleśniki smarować sosem mięsnym, zwijać w rulony i układać w naczyniu do zapiekania. Następnie przygotować sos beszamelowy.
3.Sos: masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko , cały czas mieszając, aż do czasu zgęstnienia sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
4.Przygotowane wcześniej napełnione mięsem naleśniki polać obficie sosem beszamelowym. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Następnie posypać startym żółtym serem i piec jeszcze około 10 minut.
Komentarze