Naleśniki po bolońsku pod beszamelem

0 (0 ocen)

Są pyszne i niezwykle sycące. Z podanej porcji wystarcza na dwudniowy obiad dla dwóch osób:)

Składniki:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
    mała cebulka
    1 łyżka margaryny lub oleju
    przyprawa do dań po bolońsku
    kawałek sera żółtego

    ciasto naleśnikowe:
    2 jajka
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
    mąka wrocławska
    sól, pieprz

    sos beszamelowy:
    1 szklanka mleka
    2 płaskie łyżki mąki
    30 g margaryny Palmy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić. Na oleju przysmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy się zrumieni- dodać mięso i smażyć około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie rozrobić w szklance zimnej wody zawartość przyprawy bolońskiej i wlać do mięsa. Wymieszać i smażyć razem około 5 minut. Mięso ostudzić.
  • 2. Naleśniki usmażyć z podanych składników i przestudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Naleśniki smarować sosem mięsnym, zwijać w rulony i układać w naczyniu do zapiekania. Następnie przygotować sos beszamelowy.
  • 3. Sos: masło rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Dodać mąkę i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Następnie powoli dolewać zimne mleko , cały czas mieszając, aż do czasu zgęstnienia sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 4. Przygotowane wcześniej napełnione mięsem naleśniki polać obficie sosem beszamelowym. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Następnie posypać startym żółtym serem i piec jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować