Boloński tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą w misce czyli- mleko, wodę, jajko, mąkę, sól i olej. Miksujemy, odstawiamy na 30 minut. Smażymy na teflonowej patelni o średnicy 20cm.
Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy do zmięknięcia pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i potarkowaną marchewkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do zbrązowienia. Wlewamy bulion, pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy na małym gazie około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy zioła. Tak przygotowanym farszem przekładamy naleśniki. Wierzch tortu posypujemy żółtym serem, wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni na 10-15 minut. Gotowe.
Komentarze