Boloński tort naleśnikowy

4.5 (185 ocen)

Efektowny tort z farszem mięsnym w pysznym sosie bolońskim domowej roboty.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    1 jajko
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    Farsz :
    350g mielonego mięsa wołowego
    2 cebule
    1 duża marchewka
    1 puszka pomidorów
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    250ml bulionu wołowego
    3 ząbki czosnku
    ½ łyżeczki oregano
    ½ łyżeczki tymianku
    ½ łyżeczki bazylii
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia
    4 łyżki żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Boloński tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boloński tort naleśnikowy 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą w misce czyli- mleko, wodę, jajko, mąkę, sól i olej. Miksujemy, odstawiamy na 30 minut. Smażymy na teflonowej patelni o średnicy 20cm.
    Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy do zmięknięcia pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i potarkowaną marchewkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do zbrązowienia. Wlewamy bulion, pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy na małym gazie około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy zioła. Tak przygotowanym farszem przekładamy naleśniki. Wierzch tortu posypujemy żółtym serem, wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni na 10-15 minut. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować