Naleśniki bolońskie zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładkie lejące ciasto.
Smażymy nie zbyt grube naleśniki.
2.Farsz
W garnku przesmażamy mięso mielone z cebulką, przyprawiamy, następnie dodajemy włoszczyznę całość dusimy do miękkości.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.
3.Sos
Na dużej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w drobną w kostkę cebulę,zeszklić.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pomidory z puszki ,przyprawiamy i dusimy do momentu aż pomidory się nieco rozgotują od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec wlewamy śmietankę i dalej gotujemy aż sos zgęstnieje.( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody)
4.Na środek każdego naleśnika układamy ok 2 łyżki farszu, zawijamy boki naleśnika do środka i zawijamy w rulon (jak np. krokiety)
Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Polać sosem pomidorowym i posypać serem.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.
Porady
Mozna również przygotować więcej sosu pomidorowego i dodać do farszu zamiast przecieru.
Komentarze