Naleśniki po bolońsku

  • wyświetlono: 2295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

tradycyjny sos boloński w naleśnikach

rfima
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

NALEśNIKI:
- mąka: 20 dekagramów
- mleko: 1 szklanka
- woda gazowana: 1 szklanka
- jajo: 1 sztuka
- olej: 2 łyżki
- sól: 1 szczypta
FARSZ:
- mięso mielone: 30 dekagramów
- pomidory pelati: 1 puszka
- oliwa: 5 łyżek
- bazylia: 1 pęczek
- ser mozarella: 10 dekagramów
- sól, pieprz: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki po bolońsku

  • 1. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, usmażyć średniej grubości naleśniki.
  • 2. Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pomidory, smażyć na wolnym ogniu do zredukowania sosu. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Wystudzić.
  • 3. Naleśniki smarować farszem, zwinąć w ruloniki. Układać ściśle jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania (wcześniej naczynie delikatnie natłuścić).
    Na wierzch zetrzeć mozarellę.
  • 4. Zapiekać ok. 15 minut w temp. 160 stopni. Do roztopienia i zarumienienia warstwy sera. Podawać na ciepło. Udekorować świeżą bazylią.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

naleśnikiobiadkonkurs_naleśnikisos boloński

Komentarze

Podobne przepisy

naleśniki

Dodane przez: paolineczka

Naleśniki po chińsku

Łatwe i proste naleśniki z odrobiną...

Naleśniki po rusku

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Naleśniki po rusku

Zapraszam na pyszne i sycące naleśniki...

naleśniki po rusku

Dodane przez: mariosylwia

Naleśniki po rusku

:-) Gorąco polecam (-:

image-2954t01

Dodane przez: ewuska2016

Naleśnik po niemiecku

Słodki,pieczony naleśnik w wersji...

naleśniki

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Naleśniki po węgiersku

Prosty przepis, który pozwala na...

Naleśniki po rosyjsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Naleśniki po rosyjsku

Takie naleśniki to zawsze coś innego....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE