Naleśniki po bolońsku

4.5 (163 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

tradycyjny sos boloński w naleśnikach

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NALEśNIKI:
    - mąka: 20 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - woda gazowana: 1 szklanka
    - jajo: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - mięso mielone: 30 dekagramów
    - pomidory pelati: 1 puszka
    - oliwa: 5 łyżek
    - bazylia: 1 pęczek
    - ser mozarella: 10 dekagramów
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sos boloński

Naleśniki po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, usmażyć średniej grubości naleśniki.
  • 2. Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pomidory, smażyć na wolnym ogniu do zredukowania sosu. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Wystudzić.
  • 3. Naleśniki smarować farszem, zwinąć w ruloniki. Układać ściśle jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania (wcześniej naczynie delikatnie natłuścić).
    Na wierzch zetrzeć mozarellę.
  • 4. Zapiekać ok. 15 minut w temp. 160 stopni. Do roztopienia i zarumienienia warstwy sera. Podawać na ciepło. Udekorować świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować