Tak przygotowane naleśniki smakują jak lazania. Mamy tu wszystkie składniki odpowiednie dla lazanii: sos boloński, sos beszamelowy, żółty ser, a rolę makaronu spełniają tutaj naleśniki. To pyszne danie na rodzinny obiad.
Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Seler naciowy kroimy w kostkę. Boczek drobno kroimy. Na patelni obsmażamy boczek, przekładamy go na talerz. Na te samą patelnie przekładamy mięso mielone. Smażymy je na rumiano.
2.Przekładamy do boczku.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i selera. Smażymy razem kilka minut. Do warzyw dokładamy mięso i boczek, smażymy razem 1 minutę. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu około 3 minut.
3.Następnie wlewamy passatę pomidorową, bulion (lub wodę) oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy. Gotujemy razem około 2 godzin na wolnym ogniu pod przykryciem. W między czasie dodajemy przyprawy. Sos co jakiś czas mieszamy.
4.SOS BESZAMELOWY: W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy do połączenia, aby nie było grudek. Smażymy chwilkę razem (około 1-2 minuty). Stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje (na wolnym ogniu). Gotujemy razem 1-2 minuty i zestawiamy z ognia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5.Dno dużego naczynia żaroodpornego smarujemy cienko masłem.
Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu mięsnego i zwijamy go w rulon. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami.
6.Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na naleśnikach rozsmarowujemy sos beszamelowy i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.
Życzę smacznego
Komentarze