Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania)

4.48 (180 ocen)

Tak przygotowane naleśniki smakują jak lazania. Mamy tu wszystkie składniki odpowiednie dla lazanii: sos boloński, sos beszamelowy, żółty ser, a rolę makaronu spełniają tutaj naleśniki. To pyszne danie na rodzinny obiad.

Składniki:

  • • NALEŚNIKI (12 sztuk):
    • 2 jajka,
    • 2 szklanki mąki,
    • ½ łyżeczka soli,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 1,5 szklanki wody,
    • 2 łyżki oleju,
    • NADZIENIE:
    • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    • 150g boczku,
    • 1 duża cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2 średnie marchewki,
    • 2 łodygi selera naciowego,
    • ¾ szklanki białego wytrawnego wina,
    • 1 szklanka wody lub bulionu,
    • 500g passaty pomidorowej,
    • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    • 1 łyżeczka oregano,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia
    • SOS BESZAMELOWY:
    • 2 łyżki masła (50g),
    • 2 i 1/3 łyżki mąki,
    • 430ml mleka,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Szczypta gałki muszkatołowej,
    • DODATKOWO:
    • 150g żółtego sera,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania) 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
    NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Seler naciowy kroimy w kostkę. Boczek drobno kroimy. Na patelni obsmażamy boczek, przekładamy go na talerz. Na te samą patelnie przekładamy mięso mielone. Smażymy je na rumiano.
  • Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania) 2. Przekładamy do boczku.
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i selera. Smażymy razem kilka minut. Do warzyw dokładamy mięso i boczek, smażymy razem 1 minutę. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu około 3 minut.
  • Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania) 3. Następnie wlewamy passatę pomidorową, bulion (lub wodę) oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy. Gotujemy razem około 2 godzin na wolnym ogniu pod przykryciem. W między czasie dodajemy przyprawy. Sos co jakiś czas mieszamy.
  • 4. SOS BESZAMELOWY: W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy do połączenia, aby nie było grudek. Smażymy chwilkę razem (około 1-2 minuty). Stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje (na wolnym ogniu). Gotujemy razem 1-2 minuty i zestawiamy z ognia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania) 5. Dno dużego naczynia żaroodpornego smarujemy cienko masłem.
    Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu mięsnego i zwijamy go w rulon. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami.
  • Naleśniki zapiekane po bolońsku (a'la lazania) 6. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na naleśnikach rozsmarowujemy sos beszamelowy i całość posypujemy startym na grubych oczkach tarki żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować