Najlepsze ciasteczka sezamowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To absolutnie najlepsze ciacha sezamowe jakie opuszczają cyklicznie moją kuchnię :) Serdecznie polecam!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 170 gramów
    - masło zimne kawałki: 100 gramów
    - cukier brązowy: 80 gramów
    - cukier biały: 70 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sezam prażony: 100 gramów
    - jajko duże: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 0.2 szczypty
    - sól: 0.2 szczypty
    - cukier waniliowy lub cynamonowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Najlepsze ciasteczka sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sezamowe kuleczki 1. Uprażyć na suchej patelni sezam.

    Masło utrzeć z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko.

    W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą oraz cynamonem i stopniowo dodawać do masy maślano-cukrowej. Na koniec wmieszać do ciasta połowę uprażonego sezamu. Wstawić je na godzinę do lodówki.
  • dla_dwojga 2. Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w pozostałym sezamie, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy dłonią na kształt talarka (ale nie za bardzo. Ciasteczka pod wpływem temperatury same się ładnie uformują w piekarniku:))
  • Sezamowe ciasteczka 3. Na blasze zachowujmy duże odstępy między ciasteczkami!
  • 4. Pieczemy ok. 10-15 min na złoty kolor!

    Ciasteczka zdejmujemy z blachy dopiero po przestudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować