Najlepsze ciasteczka sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uprażyć na suchej patelni sezam.
Masło utrzeć z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą oraz cynamonem i stopniowo dodawać do masy maślano-cukrowej. Na koniec wmieszać do ciasta połowę uprażonego sezamu. Wstawić je na godzinę do lodówki.
2.Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w pozostałym sezamie, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy dłonią na kształt talarka (ale nie za bardzo. Ciasteczka pod wpływem temperatury same się ładnie uformują w piekarniku:))
3.Na blasze zachowujmy duże odstępy między ciasteczkami!
4.Pieczemy ok. 10-15 min na złoty kolor!
Ciasteczka zdejmujemy z blachy dopiero po przestudzeniu.
Komentarze