Migdałowo-sezamowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka są niesamowicie kruche i maślane, a dodatek ziaren na górze sprawia że są lekko chrupiące. Szczerze polecam tym, którzy uwielbiają celebrować "tea time" tak, jak ja.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 340 gramów
    - ziarna sezamu: 50 gramów
    - cukier puder: 110 gramów
    - zmielone migdały: 110 gramów
    - margarna: 240 gramów
    - ekstraktu z wanilii: 1 łyżka
    - amaretto: 1 łyżeczka
    - kilka płatków migdałów, do dekoracji: 2 łyżki
    - ziarna sezamu, do dekoracji: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Migdałowo-sezamowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce połącz suche składniki: mąkę, migdały, ziarna sezamu, cukier puder oraz sól i wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną margarynę, ekstrakt z wanilii, amaretto i miksuj, aż margaryna dobrze się połączy z resztą składników. Odłóż do lodówki na 30 minut, aby masa stężała. Rozgrzej piekarnik do180°C.
  • 2. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyjmij ciasto z lodówki i zacznij robić kulki o średnicy około 4 cm. Połóż je na blasze, zostawiając kilka centymetrów pomiędzy kulkami. Następnie dłonią spłaszcz kulki. Jeżeli drobne nierówności ciastka Tobie przeszkadzają, wyrównaj ranty.
  • 3. Teraz możesz posypać część ciasteczek ziarnami sezamu, a drugą część płatkami migdałów, lekko dociskając je, aby lepiej się trzymały. Wstaw blachy do piekarnika i piecz około 20 minut, do uzyskania lekko złotego koloru. Wyjmij i ostudź na kratce.

    Smacznego!
  • 4. www.sandrabakesaparty.awsome.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować