Ciastka są niesamowicie kruche i maślane, a dodatek ziaren na górze sprawia że są lekko chrupiące. Szczerze polecam tym, którzy uwielbiają celebrować "tea time" tak, jak ja.
Migdałowo-sezamowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce połącz suche składniki: mąkę, migdały, ziarna sezamu, cukier puder oraz sól i wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną margarynę, ekstrakt z wanilii, amaretto i miksuj, aż margaryna dobrze się połączy z resztą składników. Odłóż do lodówki na 30 minut, aby masa stężała. Rozgrzej piekarnik do180°C.
2.Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyjmij ciasto z lodówki i zacznij robić kulki o średnicy około 4 cm. Połóż je na blasze, zostawiając kilka centymetrów pomiędzy kulkami. Następnie dłonią spłaszcz kulki. Jeżeli drobne nierówności ciastka Tobie przeszkadzają, wyrównaj ranty.
3.Teraz możesz posypać część ciasteczek ziarnami sezamu, a drugą część płatkami migdałów, lekko dociskając je, aby lepiej się trzymały. Wstaw blachy do piekarnika i piecz około 20 minut, do uzyskania lekko złotego koloru. Wyjmij i ostudź na kratce.
Komentarze