Muffiny z białym lukrem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzisiaj jeden z prostszych przepisów: muffiny z białym lukrem. Słodki deser idealnie pasuje do popołudniowej kawy, ale ja chętnie wykorzystuję go również jako drugie śniadanie…

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna t.500: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - maślanka: 0.5 szklanki
    - olej: 0.33 szklanki
    - cukier puder: 400 gramów
    - śmietanka kremówka 30% lub 36%: 5 łyżek
    - cukrowe perełki: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny z białym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy osobno suche i mokre składniki na ciasto. Następnie mieszamy wszystko razem łyżką tak, aby ciasto nie było zbyt gładkie, żeby zostały w nim grudki.
  • 2. Gotową masę nakładamy do papilotek włożonych do specjalnej formy do pieczenia muffinek. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 25-30 minut.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy lukier poprzez dokładne wymieszanie składników. Masę odkładamy do lodówki.
  • 4. Upieczone muffiny odkładamy do wystygnięcia. Na każdą nakładamy lukier i posypujemy perełkami.
  • 5. Więcej zdjęć i przepisów znajdziecie na blogu kulinarnym SmacznyKąsek.com: http://www.smacznykasek.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować