Muffinki z dynią i jabłkami

4.45 (208 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie jesienne muffinki zrobiłam już w tym sezonie trzy razy, te są jednak z dodatkiem jabłek posypanych cukrem z cynamonem. Wyszły przepyszne. Polecam na pyszny deser dla całej rodziny :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (plain flour )
    1 duże jajko
    300 ml pure z pieczonej dyni (średnio gęste )
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    50 ml oleju
    1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
    1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
    1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

    2 średniej wielkości winne jabłka
    cukier i cynamon
Wystaw ocenę:

4.45 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z dynią i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maka i suche skladniki 1. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodac wszystkie suche składniki. Wymieszać.
  • dynia i jajko 2. Następnie dodać pure z dyni, jajko, olej .
  • ciasto 3. Wymieszać, by składniki się połączyły i powstało jednolite ciasto.
  • Kawalki jablek posypane cukrem i cynamonem 4. Jabłka obrać i pokroic w drobna kosteczkę.

    Ciasto przelać do silikonowych foremek na babeczki lub umieszczonych w foremce papilotek.
    Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka i posypać je cukrem z cynamonem.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować