Takie jesienne muffinki zrobiłam już w tym sezonie trzy razy, te są jednak z dodatkiem jabłek posypanych cukrem z cynamonem. Wyszły przepyszne. Polecam na pyszny deser dla całej rodziny :)
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej (plain flour )
1 duże jajko
300 ml pure z pieczonej dyni (średnio gęste )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
50 ml oleju
1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
2 średniej wielkości winne jabłka
cukier i cynamon
Muffinki z dynią i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać przesianą mąkę, dodac wszystkie suche składniki. Wymieszać.
2.Następnie dodać pure z dyni, jajko, olej .
3.Wymieszać, by składniki się połączyły i powstało jednolite ciasto.
4.Jabłka obrać i pokroic w drobna kosteczkę.
Ciasto przelać do silikonowych foremek na babeczki lub umieszczonych w foremce papilotek.
Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka i posypać je cukrem z cynamonem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut.
Komentarze