Muffinki z tartą surową dynią

3.46 (28 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Miękkie, wilgotne, ładnie wyrośnięte muffinki z dodatkiem tartej, surowej dyni. Zdecydowanie szybciej i łatwiej się je robi niż te z puree z dyni. Pyszne, aromatyczne. Można polać je czekoladą ale ja wolę w wersji "bez niczego" ;) W tym sezonie robiłam je już dwa razy. Polecam :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g surowej dyni (waga po oczyszczeniu)
    100 g cukru
    2 jajka
    80 ml oleju
    150 g mąki pszennej
    1/2 płaskiej łyżeczki sody
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/4 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

3.46 (28 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni Muffinki

Muffinki z tartą surową dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach. dodać cukier, cukier waniliowy, całe jajka, olej, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko razem zmiksować.
  • 2. Wykładać do papilotek do 3/4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować