Młoda kapusta a'la po litewsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Do zrobienia tego dania zainspirował mnie program Roberta Makłowicza

  • 60 min

Składniki:

  • Średnia główka młodej kapusty (wybieramy bardziej zbitą)
    2 jajka
    bułka tarta kilka łyżek
    sól
    olej do smażenia

    Sos pieczarkowo-pomidorowy:
    30 dag pieczarek
    1 średnia cebula
    puszka krojonych pomidorów bez skórki
    2 łyżki oleju
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki sosu sojowego
    sól, pieprz, papryka ostra i słodka
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta a'la po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta pokrojona z głąbem 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i kroimy na pół.
    Każdą połówkę kroimy na 5-6 części razem z głąbem.
    W dużym garnku gotujemy wodę, solimy płaską łyżkę i na wrzątek delikatnie wkładamy cząstki kapusty 3-4 sztuki na raz.Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień, aby woda tylko mrugała i po 4- 5 minutach ostrożnie wyjmujemy kapustę,na sitko, aby ociekła.Studzimy.
  • 2. W tym czasie robimy sos
    Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i smażymy na oleju 10 minut.
    Dodajemy pomidory i dusimy ze 20 minut ,aż sos się zredukuje.Potem przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką, dodajemy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy.
  • 3. Cząstki kapusty panierujemy w jajku i bułce, smażymy na złoty kolor.
    Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Podajemy z sosem.

Porady

Panierkę warto wymieszać z pikantnymi przyprawami. Danie można robić z późniejszej kapusty, ale trzeba ją dłużej gotować .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Panierka Pieczarki Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować