Młoda kapusta a'la po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i kroimy na pół.
Każdą połówkę kroimy na 5-6 części razem z głąbem.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy płaską łyżkę i na wrzątek delikatnie wkładamy cząstki kapusty 3-4 sztuki na raz.Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień, aby woda tylko mrugała i po 4- 5 minutach ostrożnie wyjmujemy kapustę,na sitko, aby ociekła.Studzimy.
2.W tym czasie robimy sos
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i smażymy na oleju 10 minut.
Dodajemy pomidory i dusimy ze 20 minut ,aż sos się zredukuje.Potem przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką, dodajemy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy.
3.Cząstki kapusty panierujemy w jajku i bułce, smażymy na złoty kolor.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z sosem.
Porady
Panierkę warto wymieszać z pikantnymi przyprawami.
Danie można robić z późniejszej kapusty, ale trzeba ją dłużej gotować .
Komentarze