Młoda kapusta po duńsku

0 (0 ocen)

Wypróbowałam ten sposób przygotowania kapusty i jestem nim wręcz zachwycona. Lekko słodka kapusta z karmelizowaną cebulką i zrumienionymi na tłuszczu ziemniakami. Przepis oryginalny lekko zmodyfikowałam, dostosowując go do wykorzystanych przeze mnie młodych warzyw oraz dokładając kolorowy pieprz.

Składniki:

  • 700 g niedużych, młodych ziemniaków
    1 mniejsza młoda kapusta (800g)
    200 g młodej, małej cebuli (bez szczypioru)
    2 łyżki masła
    2 - 3 łyżki oleju
    1/2 szklanki wody
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    4 ziarna ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
    1 łyżka cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młoda kapusta po duńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta po duńsku 1. W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę - zeszklić. Wsypać cukier i, mieszając, podgrzewać, aż cebula pokryje się glazurą.
  • Młoda kapusta po duńsku 2. Dołożyć poszatkowaną kapustę, wlać wodę, dodać ziele angielskie, kolorowy pieprz oraz szczyptę soli. Wymieszać. Dusić pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Młoda kapusta po duńsku 3. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i dusić kolejne 10 min, tym razem bez przykrycia. Kapustę doprawić do smaku solą.
  • Młoda kapusta po duńsku 4. W osobnym garnku rozgrzać olej i zrumienić na nim ugotowane ziemniaki.
  • Młoda kapusta po duńsku 5. Następnie ziemniaki przełożyć do gorącej kapusty wymieszać i podawać.
  • 6. Ziemniaki oskrobać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min), odcedzić i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować