Masa dyniowa:
1400 g obranej dyni (miąższ)
200 g cukru
2 łyżki miodu
3 opakowania budyniu o smaku karmelowym bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
1 łyżeczka imbiru
Galaretka:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka wody (wrzątek)
3 łyżki miodu
20 g żelatyny wieprzowej (bez przypraw)
6 torebek czarnej herbaty (6 x 2 g)
Miodownik 100% - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na biszkopt jajka utrzeć z solą. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno: olej, proszek do pieczenia, cynamon, miód, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną. Blachę (24 x 39) wyścielić papierem do pieczenia i wylać nań ciasto.
2.Biszkopt piec 15 min (180 - 200 st. C). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, odwrócić i natychmiast zdjąć papier. Wystudzić.
3.Przygotować masę dyniową: dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gotować razem z cukrem i imbirem bez przykrycia 15 min. Wystudzić. Następnie dodać miód i wsypać zawartość 3 opakowań budyniu - całość dokładnie wymieszać i zagotować.
4.Na ciasto kruche margarynę utrzeć z jajkiem, żółtkami, cukrem i miodem. Dodać sodę i cynamon - ponownie utrzeć. Na końcu dodać mąkę i całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do formy (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 min (180 - 200 st. C).
5.Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
6.Na galaretkę mleko zagotować z miodem. Wystudzić. Z herbaty (6 torebek) i wody (wrzątek) zrobić napar. Wystudzić.
7.Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę dyniową.
8.Galaretkę przekryć biszkoptem.
9.Na karmel margarynę i cukier podgrzewać na dużej patelni około 5 min (aż cukier się rozpuści).
10.Następnie dodać miód i dokładnie wymieszać.
11.Gorący karmel (UWAGA ! - szybko zastyga) natychmiast rozsmarować na biszkopcie.
12.Na podpieczony kruchy spód wyłożyć gorącą (lub jeszcze ciepłą) masę dyniową. Całość piec jeszcze 40 min (180 - 200 st. C).
13.Przygotowane płyny wymieszać, do mieszanki wsypać żelatynę i odłożyć do napęcznienia. Następnie całość ogrzewać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odłożyć w chłodne miejsce.
Komentarze