Miodownik 100%

0 (0 ocen)

Każda warstwa tego ciasta zawiera miód.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    350 g mąki pszennej
    200 g margaryny "Palma z Murzynkiem"
    1 jajko
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu

    Biszkopt:
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki oleju
    3 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli

    Masa dyniowa:
    1400 g obranej dyni (miąższ)
    200 g cukru
    2 łyżki miodu
    3 opakowania budyniu o smaku karmelowym bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
    1 łyżeczka imbiru

    Galaretka:
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 szklanka wody (wrzątek)
    3 łyżki miodu
    20 g żelatyny wieprzowej (bez przypraw)
    6 torebek czarnej herbaty (6 x 2 g)

    Karmel:
    2 łyżki margaryny "Palma z Murzynkiem"
    1 szklanka cukru
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodownik 100% - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodownik 100% 1. Na biszkopt jajka utrzeć z solą. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno: olej, proszek do pieczenia, cynamon, miód, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną. Blachę (24 x 39) wyścielić papierem do pieczenia i wylać nań ciasto.
  • Miodownik 100% 2. Biszkopt piec 15 min (180 - 200 st. C). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, odwrócić i natychmiast zdjąć papier. Wystudzić.
  • 3. Przygotować masę dyniową: dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gotować razem z cukrem i imbirem bez przykrycia 15 min. Wystudzić. Następnie dodać miód i wsypać zawartość 3 opakowań budyniu - całość dokładnie wymieszać i zagotować.
  • Miodownik 100% 4. Na ciasto kruche margarynę utrzeć z jajkiem, żółtkami, cukrem i miodem. Dodać sodę i cynamon - ponownie utrzeć. Na końcu dodać mąkę i całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do formy (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 min (180 - 200 st. C).
  • Miodownik 100% 5. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
  • Miodownik 100% 6. Na galaretkę mleko zagotować z miodem. Wystudzić. Z herbaty (6 torebek) i wody (wrzątek) zrobić napar. Wystudzić.
  • Miodownik 100% 7. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę dyniową.
  • Miodownik 100% 8. Galaretkę przekryć biszkoptem.
  • Miodownik 100% 9. Na karmel margarynę i cukier podgrzewać na dużej patelni około 5 min (aż cukier się rozpuści).
  • Miodownik 100% 10. Następnie dodać miód i dokładnie wymieszać.
  • Miodownik 100% 11. Gorący karmel (UWAGA ! - szybko zastyga) natychmiast rozsmarować na biszkopcie.
  • Miodownik 100% 12. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć gorącą (lub jeszcze ciepłą) masę dyniową. Całość piec jeszcze 40 min (180 - 200 st. C).
  • Miodownik 100% 13. Przygotowane płyny wymieszać, do mieszanki wsypać żelatynę i odłożyć do napęcznienia. Następnie całość ogrzewać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odłożyć w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować