Pyszne mini pieczenie zachwyciły moich świątecznych gości. Uwielbiam formę indywidualnych porcji dla każdego - świetnie sprawdzają się zwłaszcza w święta. Poniższą pieczeń robiłam z dwóch porcji, gdyż miałam więcej biesiadników. Polecam!
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki na 6 mini pieczeni (6 na 11 cm):
Podstawowe:
• 1 kg zmielonej szynki wieprzowej
• kilka suszonych pomidorów (nie z oleju czy oliwy) - ok. 5
• 1 mięsisty pomidor
• biała kapusta - kawałek główki ok. 200 g
Podstawowy dodatkowy:
• 1 por
Robocze:
• 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
• sól
• pieprz
• 2 jajka
• listki świeżego tymianku
• pęczek pietruszki (jeśli lubimy taką przyprawę)
• olej rzepakowy
• bułka tarta do foremki
Dekoracja:
• natka pietruszki
Mini pieczeń z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmieloną szynkę przekładamy do miski. Z obgotowanej główki białej kapusty odkrawamy kawałek i szatkujemy. Przesmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Studzimy. Przestudzoną bardzo drobno kroimy albo ręcznie albo za pomocą malaksera. Przekładamy do mięsa. Pomidory suszone bardzo drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Pora kroimy i przesmażamy na oleju, miękkiego dodajemy do mięsa. Pomidora sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, filetujemy. Fileciki bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Dokładamy odciśniętą z płynu bułkę, jajka, drobno posiekaną pietruszkę i tymianek, sól i pieprz. Całość dobrze wyrabiamy dłonią. Specjalną foremkę (z 6 mini foremkami - na porcje o wymiarach 6X 11 cm) smarujemy odrobiną oleju i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy mięso, dobrze dociskamy, wygładzamy. Wierzch smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
Komentarze