Doskonała pieczeń z mięsem mielonym oraz różnymi warzywami. Zawsze jest miękka, soczysta i rumiana. Bardzo proste przygotowanie, układamy wszystko w jednej formie i pieczemy. Możemy podać jak danie obiadowe lub przekąskę.
60 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 1 marchew
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 2 kulki mozzarelli
• ½ papryki czerwonej
• ½ papryki żółtej
• 3 ogórki konserwowe
• ½ pęczka szczypiorku
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
Pieczeń z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
1/3 masy mięsnej układamy na dnie podłużnej formy do pieczenia.
2.Na mięsie układamy jedną pokrojoną w plasterki kulkę mozzarelli.
3.Papryki myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Ogórki również drobno kroimy, szczypiorek siekamy, Warzywa razem mieszamy i wykładamy połowę na serze.
4.Następnie układamy ponownie mięso i powtarzamy czynność z serem, warzywami i wierzch przykrywamy pozostałym mięsem.
Roladę pieczemy 50 minut w 180°C.
5.Po upieczeniu kroimy w plastry.
Rolada gotowa, podajemy jak danie obiadowe lub przekąskę.
Komentarze