To niebanalne połączenie składników mięsa i warzyw okazało się strzałem w dziesiątkę ,było smacznie syto i kolorowo,na pewno ta potrawa będzie częściej gościć na moim stole
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu b:
80 dag mięsa mielonego-łopatka
1/2 kalafiora
1 papryka czerwona
Pieczeń rzymska faszerowana warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone połączyć z posiekaną drobniutko cebulką,wbić jajko,dodać namoczoną wcześniej w wodzie i dobrze odciśniętą kajzerkę,doprawić do smaku solą pieprzem i przyprawą burito,wyrobić dobrze masę .
2.Cukinię umyć naciąć lekko końce i małą łyżeczką lub nożem wydrążyć środek tak aby nie uszkodzić ścianek.Miąższ ze środka drobno posiekać.
Kalafior umyć blanszować 5 minut w osolonym wrzątku wyjąć osączyć z wody i drobno posiekać .Paprykę wydrążyć z nasion i również pokroić w kostkę .
3.Na patelni rozgrzać masło wrzucić miąższ z cukinii,pokrojony kalafior i paprykę poddusić,aż masło odparuje,doprawić do smaku solą,wtedy dodać żółtko i łyżkę tartej bułki wymieszać farsz i nadziać środek wydrążonej cukinii .
4.Mięso rozłożyć na papierze pergaminowym ułożyć cukinię z warzywnym farszem ,oblepić mięsem ze wszystkich stron uformować klops.
5.Posypać po wierzchu rozmarynem.Piec 80 minut w temp 180*c.
Komentarze