Miłosna szarlotka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Moja miłosna szarlotka jest słodka i pachnie rajskim owocem. Nie znam mężczyzny, który oparłby się pokusie zjedzenia tak pysznego ciasta. Każdej kobiecie spodoba się romantyczna dekoracja.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - masło (schłodzone): 220 gramów
    - cukier (drobny do wypieków): 60 gramów
    - mąka pszenna: 420 gramów
    - żółtka: 5 sztuk
    - cukier wanilinowy (2 opakowania): 32 gramy
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    MASA DO SZARLOTKI::
    - jabłka: 140 dekagramów
    - goździki (mielone): 0.5 łyżeczki
    - cynamon (mielony): 1 łyżka
    - kardamon (mielony): 0.5 łyżeczki
    - ekstarkt z wanilii: 1 łyżka
    - cukier muscovado: 30 gramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    DO DEKORACJI::
    - różyczki-opłatki kolorowe: 2 sztuki
    DO POSYPANIA CIASTA::
    - cukier muscovado: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miłosna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce posiekać zimne masło z mąką, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 15 minut.
  • 2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, rozdrobnić używając robota kuchennego lub pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnione owoce wymieszać z ekstraktem z wanilii, przyprawami korzennymi i cukrem muscovado. Masę przełożyć do garnka z grubym dnem, dusić 10 minut, aż jabłka będa miękkie (nie dopuścić do powstania papki). Z masy jabłkowej odcisnąć płyn. Wlać sok z cytryny,wymieszać.
  • 3. Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić dno blachy,ponakłuwać, aby nie powtawały wybrzuszenia. Piec 10 minut w temp. 185 stopni C.
  • szarlotka niebiańska 4. Na kruchy spód ciasta wysypać bułkę tartą,wyłożyć masę jabłkową. Pozostałą część kruchego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać nim wierzch szarlotki. Całość oprószyć cukrem muscovado.
  • 5. Szarlotkę piec 40 minut w temp. 180 stopni C.
  • miłosna szarlotka 6. Z upieczonego ciasta można wyciąć foremką kształt serca, oprószyć cukrem pudrem i udekorować różyczką z kolorowych opłatków.
  • 7. Rady:
    1)Do pieczenia ciasta używam tortownicy kwadratowej o średnicy 24 cm x 24 cm. Można użyć też innej formy o zbliżonych rozmiarach.
    2) Cukier muscovado można zastapić brązowym cukrem lub drobnym cukrem do wypieków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować