Moja miłosna szarlotka jest słodka i pachnie rajskim owocem. Nie znam mężczyzny, który oparłby się pokusie zjedzenia tak pysznego ciasta. Każdej kobiecie spodoba się romantyczna dekoracja.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
CIASTO::
- masło (schłodzone): 220 gramów
- cukier (drobny do wypieków): 60 gramów
- mąka pszenna: 420 gramów
- żółtka: 5 sztuk
- cukier wanilinowy (2 opakowania): 32 gramy
- proszek do pieczenia: 1 łyżka
MASA DO SZARLOTKI::
- jabłka: 140 dekagramów
- goździki (mielone): 0.5 łyżeczki
- cynamon (mielony): 1 łyżka
- kardamon (mielony): 0.5 łyżeczki
- ekstarkt z wanilii: 1 łyżka
- cukier muscovado: 30 gramów
- sok z cytryny: 2 łyżki
- bułka tarta: 2 łyżki
DO DEKORACJI::
- różyczki-opłatki kolorowe: 2 sztuki
DO POSYPANIA CIASTA::
- cukier muscovado: 2 łyżki
Miłosna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce posiekać zimne masło z mąką, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 15 minut.
2.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, rozdrobnić używając robota kuchennego lub pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnione owoce wymieszać z ekstraktem z wanilii, przyprawami korzennymi i cukrem muscovado. Masę przełożyć do garnka z grubym dnem, dusić 10 minut, aż jabłka będa miękkie (nie dopuścić do powstania papki). Z masy jabłkowej odcisnąć płyn. Wlać sok z cytryny,wymieszać.
3.Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić dno blachy,ponakłuwać, aby nie powtawały wybrzuszenia. Piec 10 minut w temp. 185 stopni C.
4.Na kruchy spód ciasta wysypać bułkę tartą,wyłożyć masę jabłkową. Pozostałą część kruchego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać nim wierzch szarlotki. Całość oprószyć cukrem muscovado.
5.Szarlotkę piec 40 minut w temp. 180 stopni C.
6.Z upieczonego ciasta można wyciąć foremką kształt serca, oprószyć cukrem pudrem i udekorować różyczką z kolorowych opłatków.
7.Rady:
1)Do pieczenia ciasta używam tortownicy kwadratowej o średnicy 24 cm x 24 cm. Można użyć też innej formy o zbliżonych rozmiarach.
2) Cukier muscovado można zastapić brązowym cukrem lub drobnym cukrem do wypieków.
Komentarze