Jeśli pieczemy na walentynki, to miło widziane jest ciasto w kształcie serca. Dodatkowo jeśli jest to lubiana chyba przez wszystkich szarlotka sukces gwarantowany!!!
Składniki:
Ciasto:
• 30 dag mąki pszennej,
• 15 dag margaryny,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 3 żółtka,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 0,5 łyżki octu,
• Szczypta czerwonego barwnika,
• 1 łyżka kaszy manny do wysypania na ciasto kruche,
Dodatkowo:
• Około 6 jabłek,
• Cukier puder do podania,
• Cynamon do posypania,
• Cukier kryształ do smaku ( niekoniecznie)-jeśli jabłka są kwaśne to dodajemy go trochę.
Miłosna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej margarynę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz ocet. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na połowę. Jedną z połówek dodatkowo dzielimy na połowę. W sumie powinniśmy uzyskać 3 części ciasta- jedną większą i dwie mniejsze.
2.Większą część wykładamy na dno przygotowanej formy.
3.Ciasto posypujemy kaszą manną.
4.Na kasze wykładamy starte jabłka. Delikatnie posypujemy je cynamonem.
Do jednej z mniejszych części dokładamy czerwony barwnik spożywczy.
5.Dokładnie zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej barwy.
6.Obie mniejsze części wałkujemy i radełkiem tniemy w paski. Na wierzch jabłek wykładamy poziomo czerwone paski (koło siebie, bez odstępów). Następnie wplatamy między nie pionowo ułożone paski jasne.
7.Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚C).
8.Jeśli zostanie nam ciasta (lub polecam celowo zrobić go więcej) dodatkowo możemy wykonać serduszka ciasteczka. Na stolnicy przeplatamy paski – jasne i czerwone, dociskamy i wycinamy serca. Pieczemy około 15 minut w 180˚C.
Przed podaniem szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
9.DODATKOWO: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ewentualnie słodzimy do smaku).
Komentarze