Miłosna szarlotka

5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jeśli pieczemy na walentynki, to miło widziane jest ciasto w kształcie serca. Dodatkowo jeśli jest to lubiana chyba przez wszystkich szarlotka sukces gwarantowany!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki pszennej,
    • 15 dag margaryny,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżki octu,
    • Szczypta czerwonego barwnika,
    • 1 łyżka kaszy manny do wysypania na ciasto kruche,

    Dodatkowo:
    • Około 6 jabłek,
    • Cukier puder do podania,
    • Cynamon do posypania,
    • Cukier kryształ do smaku ( niekoniecznie)-jeśli jabłka są kwaśne to dodajemy go trochę.
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Miłosna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielone ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej margarynę, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz ocet. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na połowę. Jedną z połówek dodatkowo dzielimy na połowę. W sumie powinniśmy uzyskać 3 części ciasta- jedną większą i dwie mniejsze.
  • wyłożone ciasto 2. Większą część wykładamy na dno przygotowanej formy.
  • posypane ciasto kaszką 3. Ciasto posypujemy kaszą manną.
  • dodanie barwnika 4. Na kasze wykładamy starte jabłka. Delikatnie posypujemy je cynamonem.
    Do jednej z mniejszych części dokładamy czerwony barwnik spożywczy.
  • dwa kolory 5. Dokładnie zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej barwy.
  • zaplatanie 6. Obie mniejsze części wałkujemy i radełkiem tniemy w paski. Na wierzch jabłek wykładamy poziomo czerwone paski (koło siebie, bez odstępów). Następnie wplatamy między nie pionowo ułożone paski jasne.
  • przed pieczeniem 7. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚C).
  • wycinanie ciastek 8. Jeśli zostanie nam ciasta (lub polecam celowo zrobić go więcej) dodatkowo możemy wykonać serduszka ciasteczka. Na stolnicy przeplatamy paski – jasne i czerwone, dociskamy i wycinamy serca. Pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Przed podaniem szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
  • 9. DODATKOWO: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ewentualnie słodzimy do smaku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować